Comuna Rimetea, geografic se află la poalele vârfului Piatra Secuiului, având o înaltime de 1171 m, în Muntii Apuseni, la 24 km de la Aiud, pe traseul: Măgina, Livezile, Poiana, Vălisoara, Izvoarele, Colțești și Rimetea. Această asezare încă din sec. al XIII-lea era cunoscută ca un orășel minier, deoarece această zonă este bogată în fier. Totodata era unul dintre centrele culturale ale Ardealului.
Populația comunei este sinteza a naționalităților austriece, maghiare si germane, deoarece specialiști în domeniul mineritului proveneau din străinătate, care cu timpul s-au stabilit aici.
Particularitățile acestor nații se releva și în portul atât de specific localnicilor.
Minele atât de bogate în fier asigurau un trai decent populației, construcțiile, casele erau concepute în asa fel să asigure comoditate.
O perioadă scurtă tot aici au prelucrat și aurul în monede.
După concepția populară tradițională populația comunei provine din Einzzenwurzell. Astfel se explică existența unor nume cu etimologie austriacă (Botar = Brothar, Vernes = Werner, Zsako = Zakhern, Ekard = Ekhart, Tobis).
Este o zonă turistică splendidă, deoarece îndeplineste visul oricărui turist prin existența unor monumente istorice, lanțul stâncos cu păduri stufoase, priveliști picturale, muzeul etnografic, unde sunt expuse: mobilier specific zonei, portul popular și diferite instrumente și obiecte folosite în mineritul fierului. Se pot vedea si minele părăsite, oferind locuri romantice, încât poti vedea sclipirea aerului la suprafata apelor.
Este unică localitate unde soarele răsare de două ori, datorită așezării geografice deosebite a vârfului Piatra Secuiului.
In secolul nostru această localitate nu s-a schimbat aproape de loc, poartă și azi secolelor particularitățile zonei specifice anterioare.
Un spectacol tradițional, și unicat, putem spune în Ardeal, este Fărșangul, care prezintă diferite măști specifice acestui ceremonial și simbolizează sfârșitul iernii.
Rimetea şi împrejurimile
Copyright © 2024 Rimetea şi împrejurările - All Rights Reserved.